0.5 gramı bile 1000 dolar, Türkiye'de üretmeyi başardılar

0.5 gramı bile 1000 dolar, Türkiye

KOCAELİ (İHA) – İlaç sektöründe çok önemli yeri olan ve yurt dışından 0.

KOCAELİ (İHA) – İlaç sektöründe çok önemli yeri olan ve yurt dışından 0.5 gramı 500 ile bin 200 dolar arasında ithal edilen HPLC kolonları, Türk bilim adamları tarafından Gebze Teknik Üniversitesi'nde üretildi.
Özellikle pandemi dönemi tedarikinde büyük sıkıntılar yaşanan, yurt dışında 0.5 gramı 500 ile bin 200 dolar arasında satılan ve ilaç sektörünün çok önemli temel taşlarından olan HPLC kolonlarını Türk bilim adamları Gebze'de üretmeyi başardı. Gebze Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören ve ekibi, uzun süredir üzerinde durdukları çalışmalarının meyvelerini aldı.

"Kritik bağımlılığı ortadan kaldırıyoruz"
Ekibi ilk tebrik eden ise Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu. Araştırmaları araştırma laboratuvarında bırakmadıklarını ifade eden Rektör Mantar, "Aynı zamanda teknoloji transferi ile de sektöre transfer etmeye çalışıyoruz. HPLC kolonu dediğimiz sarf malzeme, dünyada ilaç ve gıda sanayisinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bizim hocalarımız bu malzemeyi Türkiye'de üretmeyi başardılar. İnşallah yakın zamanda sektöre yaygın olarak sevk edilmeye başlanacak. Buradaki en önemli nokta yurt dışında 0.5 gramı 500 dolar ile bin 200 dolar arasında değişen bu ürünü biz Gebze Teknik Üniversitesinin içerisinde ürettik ve şu anda sektörde kullanılmaya hazır durumda. Biz bunu ham maddeden başlayarak, sorbent sentezine kadar burada üretiyoruz. Bunların iki tane önemli özelliği var. Birincisi; kritik bir malzeme olması. Bu sayede kritik bağımlılığı ortadan kaldırıyoruz. İkincisi ise ülkeye sağlamış olduğu ekonomik katma değerdir. Birçok sektörde aşıda, ilaçta, çevrede, gıda araştırmalarında kullanılacak. Büyük ölçekte baktığımızda Türkiye ekonomisine çok ciddi bir etkisi olacaktır. Sadece ilaç sektöründe değil, diğer sektörlerde de benzer sentezlerin oluşturup, Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

"HPLC teknolojisi dünya üzerinde kendine inanılmaz şekilde yer buldu"
HPLC ve üretim sürecini anlatan Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, "Kromatografi denince aklımıza ilk gelen kişi 1903 yılında bunu derslerinde ilk defa söyleyen Mikhail Semyonovic Tsvet adlı bir Rus bilim insanıdır. Bu tarihten yaklaşık 66 yıl sonra University of Houston tarafından düzenlenen bir kongrede Las Vegas'ta ilk defa tanışıyoruz HPLC ile. O günden bu güne HPLC teknolojisi dünya üzerinde kendine inanılmaz şeklide yer buldu. Özellikle analitik kimyacılar başta olmak üzere bu alana çok ilgi göstermeye başladılar. Bizim için bu teknopark sahasında 2021 başlamış olduğumuz bir çalışma. Biz esasen profesyonel olarak 28 yıldan beri analitik kimya uygulamalarında, HPLC uygulamalarını hayatımızda yaşıyorduk. Çalışma arkadaşlarımızla bir karar verdik ve dedik ki; ‘Biz bu ürünü neden Türkiye'de üretmeyelim?' Zaman zaman bu ürünün tedarik sıkıntılarında karşı karşıya kaldığımız durumlar oldu. Özellikle Covid-19 döneminde ciddi şekilde tedarik sıkıntıları oldu" diye konuştu.

"Kendi bilgi ve birikimlerimizi buraya nasıl transfer edebiliriz düşüncesine odaklandık"
Bu alanla ilgili kendi bilgi ve birikimlerini nasıl transfer edebileceklerine odaklandıklarını ifade eden Gören, "HPLC sorbentini, 2.25 kolon dolgu sistemlerini burada üretmeye kendimize bir hedef olarak belirledik. HPLC kolon üretiminde temelde üç ana unsur var. Bunlardan bir tanesi HPLC demiş olduğumuz kolonların içerindeki maddemizin sentezlenmesi. Bu, HPLC kolon üretiminin en temel noktasıdır. Biz içerdeki maddeyi kum tanesinden başlayarak, çeşitli sentez aşamalarından sonra hedefimize odaklanmış olduğumuz hangi kolon var ise, o kolonun dolgu maddesini üretilecek şekilde sentezliyoruz. İkinci aşaması, üretmiş
olduğumuz sorbenti bir çelik boru içerisine koymak, onu doldurabilmek. Malzememizi çelik boruya doğru bir şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra da en önemli unsurlardan biri de, her defasında aynı ürünü üretebiliyor olmak. Biz bu merkezde, Gebze Teknik Üniversitesi Teknoparkı'nda yapmış olduğumuz çalışmalarla tüm sistemi ilk kademesinden son kademesine bütün aşamaları burada başarmış durumdayız" şeklinde konuştu.

"Anadolu topraklarından güç almaktadır"
HPLC kolonlarının her birinin testlerini yaparak, sertifika düzenlediklerini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, "İlaç, gıda veya çevre sektörleri fark etmeksizin, hangi alanda olursa olsun, birinci üretmiş olduğumuz kolon ile bininci üretmiş olduğumuz kolondaki kalite farkının olmaması gerekiyor. Tabi biz bununla ilgili çok hızlı yol aldık. Şu ana kadar C-18, C-8 kolonlarımız, Fenil, HILIC, CN, NH2 gibi kolonlarımızı Türkiye'de üretebiliyor durumdayız. Zaman zaman gördüğümüz bazı reklamlarda diyorlar ki; ‘A ülkesinin ürünü bin dolar, B ülkesinin ürünü 800 dolar, C ülkesinin ürünü 400 dolar.' Ülke bazında, ithal olduğunu vurgulayarak kolonlarını satmaya çalışıyorlar. Biz ise yabancılara da ürün sattığımız için ‘Anadolu topraklarından güç almaktadır' sloganıyla bunu yaptık. Biz üretiyoruz, Dünya çapında bu ürünü pazarlayacak konumundayız. Biz bu alanlardan farklı olarak klinik kimya alanında da faaliyet gösteren şirketler için de çözüm oluşturuyoruz. Özellikle Hemoglobin A1C, 25-OH-vitamin, D2 ve D3 ölçümleri Türkiye'de ve Dünya'da en fazla yapılan kromatografi klinik ölçümlerindendir. Biz bunlar içinde spesifik kolonlar üretmeyi başardık. Bunlarla ilgili dünya çapında bazı oyuncular ile de iş birliğimiz başlamış durumdadır. Toplamda 20 milyon dolarlık bir bütçe içerisinde bizim yapmış olduğumuz işler 2023 vizyonu veya yeni Türkiye yüzyılı vizyonunda ne kadar kendine yer bulacaktır sorusu sorulabilir. Çünkü çok daha büyük kalemdeki işlerle odaklanmak, daha mantıklı gibi gözükebilir ama biz öyle düşünmüyoruz. Biz diyoruz ki ‘hepimiz bir yola çıktık o yolda 1000 kilometrelik mesafeyi aşmak istiyoruz. Herkes bu yolda bir adım atacak, bu adımlar arka arkaya gelerek o mesafeyi tamamlayacağız diye düşünüyoruz. Adım atmadan menzile varamayız. Bu ürün 28 yıldan beri yapmış olduğumuz çalışmaların bir neticesi. Bu ürün Türkiye'de çok yoğun bir şekilde ilaç endüstrisinde kullanılmakta. Avrupa'nın en büyük ilaç üretim merkezlerinden biridir Türkiye. İlaç endüstrisi yapmış olduğu çalışmalarda, bazen bir haftada bir kolon, bazen 15 günde bir kolon harcıyor. İlaç endüstrisi üzerinde inanılmaz bir sarf yükü var. Bizim aslında ana odaklanma noktamız ilaç endüstrisinin yapmış olduğu çalışmalarda, kendi kolonlarımızın da tercih edilebilir olması. Türkiye'de bazı büyük ilaç şirketleri, bize destek vermek amacıyla kendi metotlarını revize etmeye ve yenileyerek, doğrulamalarını yaparak Sağlık Bakanlığına sunmaya karar verdiler ve bize çok büyük destek oluyorlar. Onlara bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. İçtiğimiz bütün ilaçların tamamında bu HPLC kolonları, üretim aşmasında kullanılıyor. Hastaneye gittiğinizde 3 aylık kan şekerinizi ölçtürdüğünüzde bu kolonlardan kullanıyorlar. Vitamin seviyenize baktığınızda aslında bu kolonlardan kullanılıyorlar. Dolayısıyla bu kolonlar hayatımızın her aşamasında varlar" dedi.

"Fiyatından çok, bulunabilmesi önemli"
Ürünün fiyatından çok bulunabilmesinin önemli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Ceyhan Gören, "Hem fiyatı düşünmek gerekiyor, hem kolonları çok hızlı bulabilmek gerekiyor. Bizim fiyatlarımız şu anda sektörün fiyatlarının çok çok altında. Aşağıda olmasının sebebi kalitesinin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Biz üretmiş olduğumuz her bir kolon için uluslararası geçerliliği olan sertifikalarımızı da hazırlıyoruz. Alan kişi bunları görmüş oluyor. Aynı zamanda İlaç endüstrisinin endüstriyel sorbent çözümleri için de yeni ürün ve üretimlerinde çözüm ortağı olamaya başladık, olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber



Devlet Konservatuvarı Orkestrası'ndan müzik dolu gece

Vatandaşlar istedi, suşi kursunun hazırlıkları tamamlandı

Kuvayımilliye'nin tanınmayan kahramanı: Yahya Kaptan

Ecdat yadigarı fabrikanın asırlık tezgahlarında üretim sürüyor

Düzceliler hamsiye, mıhlamaya ve karalahanaya doyacak

Düzceliler unutulmaz bir gece yaşayacak

İstanbul Havalimanını süsleyen mermer, coğrafi işaret aldı

Tüm kahramanlar bu dükkanda

Kamp merkezi cazibe merkezi olacak

Şehir Tiyatrolarının oyunu İstanbul seyircisinden tam not

Kdz. Ereğli'nin doğal güzelli Tas Gölü

Şehitler diyarı Çanakkale’de gezilmesi gereken yerler

İstanbul'un popüler 48 mekanı

Bursa'da gezilmesi gereken yerler

İzmir'de mutlaka görmeniz gereken 30 yer

Uzak doğunun büyüleyici manzaraları

Kestane balının diyarı Zonguldak'tan manzara görüntüleri

Muğla'da görülmesi gereken yerler

Doğu Karadeniz’de görülmesi gereken 10 yer

Edirne’de görülmesi gereken yerler

Başkan Büyükkılıç: “Ücretsiz kurslarımız ile üniversite kazandılar”

Ürün çeşitleri miktarının tahminine yönelik önemli proje

The Gaca ve O Gaca takımları çalışmalarıyla TÜBİTAK Başkanını heyecanlandırdı

Akıllı ev sistemi kullanımı artacak

Satış sonrası iletişimin gücü

Futbolcuların çevikliği yapay zeka ile artırılacak

Bilim Merkezi'ne ziyaretçi akını

Bu dronu lise öğrencileri üretti

Deneyap atölyelerine yoğun ilgi

Bilgisayar programları küresel bir dil olarak algılanmalı

Dişleri temizlemenin en pratik yolu

Mide ve bağırsaktaki problemler beyni etkileyebilir 

Mastit, annelerin kabusu olmaya devam ediyor

Her 2 kişiden birinde karaciğer yağlanması var!

Ödem atıcı süper besinler

Mutluluğun formülü açıklandı

Dr. Yılmaz "Göz ihmale gelmez"

Bu merkez hayat kurtaracak

Covıd-19 pandemisinin Tüberküloz'da olumsuz etkisi devam etmekte

Gripten kurtulmak isteyen kış çayına akın etti

Hafıza güçlendiren doğaltaş

Doğaltaşlar şifalı mıdır?

Siniri yatıştıran doğaltaş

Bel ağrılarına şifa veren doğaltaş

Soğuk algınlığı hastalıklarından koruyan doğaltaş

Depresyondan kurtaran doğaltaş

Büyüden korunmak için kullanılan doğaltaş

Aile içi saygınlığı sağlayan doğaltaş

Sinir sistemini dengeleyen doğaltaş

Liderlik güdüsünü pekiştiren doğaltaş

Dişleri temizlemenin en pratik yolu

Pençe Kilit'ten acı haber: 1 şehit

Türkiye'den Avrupa ve Amerika’ya vize almak gittikçe zorlaşıyor

Mide ve bağırsaktaki problemler beyni etkileyebilir 

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde fikstür çekildi

Fikstür çekildi, TOFAŞ'ın rakipleri belli oldu

Merkez'den faizde 'sabit' karar!

Ormanın Kahramanları 306 yangına müdahale etti

Anadolu Efes'in yeni evi: Basketbol Gelişim Merkezi

Sümer Holding iki markasını özelleştiriyor

Tarımsal girdilerde artış sürüyor... Veteriner harcamaları revaçta

Bursa'da 'FAYDA'lı bir gün!

ANKA III gücüne güç kattı! İniş takımlarını havada kapattı!

Cevdet Yılmaz'dan ATMACA paylaşımı

Gökçin Aras vefatının ikinci yıl dönümünde anıldı

Malatya'da Esenlik Marketler'den emeklilere özel kampanya

Düzce Akçakoca'da denizde can pazarı: 1 ölü

Başkan Bozbey: “Bütüncül bir yaklaşımla depreme hazırlanmalı”

Salomon Cappadocia Ultra Trail’de geri sayım başladı

Sakarya Büyükşehir kampüse giden o yolu yeniledi

Hatay'da imzalar 15 Eylül'de atılacak... Projeye engel değilse yıkmayacağız!

Ayyar Hamza Çarşı Meydanında izleyiciyle buluştu

En iyi yelkencilerin başarısı ödüllerle taçlandırıldı

Bakan Işıkhan: OVP hedeflere uygun ilerliyor

Milli Güreşçim Enes Kamal, Dünya Şampiyonası’nda 

Muğla Büyükşehir orman yangınlarında tüm gücüyle sahada

Akse Mezarlığı’nda temizlik ve bakım çalışması

Diyarbakır'da elektrikte kaçak oranları ve kesinti süreleri düştü

Kocaeli İzmit'ten muhtarlara ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ çalıştayı

Gemlik'in 30 Ağustos Zafer Bayramı programı belli oldu

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.