Depremin ardından psikolojimizi anlamak

Depremin ardından psikolojimizi anlamak

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi tarafından çevrim içi düzenlenen Depremin Ardından Psikolojimizi Anlamak adlı söyleşide konuşan Prof.

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi tarafından çevrim içi düzenlenen Depremin Ardından Psikolojimizi Anlamak adlı söyleşide konuşan Prof. Dr. Mustafa Koç, "Öfke yerinde yaşanmazsa kızgınlığa dönüşür, üzüntü yerinde yaşanmazsa depresyona dönüşür" dedi. Arş. Gör. Muhammed Bahtiyar, deprem sonrası yapılması gerekenleri anlattı.
Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen "Depremin Ardından Psikolojimizi Anlamak" başlıklı söyleşi çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, psikolojinin özellikle insan yapımı olan travmatik durumların daha büyük etkiye sahip olduğu için kişinin bu konuda başa çıkma becerisini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.
Hangi duyguyu önümüze alırsak o duygunun esiri olduğumuzu, ancak o duyguyu yanımıza alır onunla yaşamayı başarabilirsek o zaman daha etkili bir şekilde duygularımızla başa çıkabildiğimizi dile getiren Koç, "Deprem anı ve sonrasında oluşan duygular anlamında neler varsa kabullenmemiz gerekiyor. Bir süre neden bu kadar korkup, endişelendim gibi sorular sorabiliriz ancak bu konularda duygularımızı bastırmadan doğru bir şekilde yaşamayı başarabilirsek, süreci olumsuz bir etki yaşamadan geride bırakabiliriz. Ancak öfke yerinde yaşanmazsa kızgınlığa dönüşür, üzüntü yerinde yaşanmazsa depresyona dönüşür. Yerinde ve zamanında duyguları yaşamamız bu nedenle oldukça önemlidir. Aslında her duygunun belli düzeyde yaşanmış olması gerekmektedir. Nesnel bir olay, öznel bir yorum, duygusal bir tepki de travmanın oluşmasına neden olabiliyor. Bu da bilişsel, duygusal ve davranışsal değişiklikler yaşamamıza neden oluyor. Anı yaşamak bu bağlamda çok önemlidir" dedi.

"Normalleştirmeye çalışmak problem oluşturabilir"
Özellikle küçük çocukların travma ile baş etmesini sağlamak için duygularının tanınması ve kabul edilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Koç, "Çocuğun korkularını sırf iyileşsin diye aşırı normalleştirmeye çalışmak da problem oluşturabilir. Aslında korku, sağlıklı bir duygudur ve korkulması gereken unsurlardan korkmalıdır. Farkındalık önemli bir düzeydir ancak tek başına yeterli değildir. Kabullenmemiz gerekeni kabullenir, değiştirmemiz gerekeni değiştirirsek o zaman uyumumuz sağlanıyor. Bu süreçte bağlantıda kalmak, anda kalmak, işlevsel eylemlerimizi yeniden gerçekleştirmek, süreçle başa çıkabilmemiz için etkilidir" ifadelerinde bulundu.

"Akut strese ihtiyacımız var"
Akut ve kronik stres olmak üzere iki tür stres bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Koç, "Akut stres ihtiyaç duyduğumuz bir strestir ve hayatta görevlerimizi yerine getirmemize neden olur. Aslında stressiz olmak, büyük bir baskı oluşturur bu nedenle akut strese ihtiyacımız vardır. Kronik stresse fiziksel, duygusal ve bedensel anlamda tepkiler vermemize neden olan bir stres durumudur. Ancak bu belirtilerin yavaş yavaş riskin ortadan kalkmasıyla azalması beklenir. Kaçma ve kaçınma ile baş ettiğimiz şey güçlenir ve kişi zayıflar. İyileşmeyi sağlayan en temel şey korkulan şeyle yüzleşilmesidir. Yüzleşme zor olan ancak iyileşmeyi başarmak için yapılması gereken şeydir" dedi.

"Travmatik bir durum karşısında insan savaş, kaç ve don kal tepkileri verir"
Düzce Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı'ndan Arş. Gör. Muhammed Bahtiyar, "Burada olanların ortak bir duygusu var ve bu da kaygı. Depremin şiddeti ve depremin çıktıları kadar depremin seyri çok önemlidir. Vücudunuzda gerilmeler, kasılmalar gibi tepkiler varsa, bir ay süre içinde bu tepkilerin görülmesi normal kabul edilmektedir. Özellikle bir ay içerisinde bu belirtiler azalarak yok olma eğilimine geçer. Aslında travmatik bir durum karşısında insan savaş, kaç ve don kal tepkileri verir. Savaş ve kaç tepkisi veren bireyler travmanın etkisini daha kolay atlatırken, don kal tepkisi verenler bu süreçte daha fazla zorlanabilir. Deprem üzerinden geçen bir aydan fazla bir süredir duyarlılığınız hala devam ediyor ancak azalıyorsa bu akut bir süreçte görülen normal tepkilerdir. Ancak bu tepkiler azalmayıp aksine artarak devam ediyorsa, bu bir travma göstergesi olabilir. Travma bir hastalık değildir bir baş edememe halidir" dedi.

"Adım adım yavaş yavaş"
Bahtiyar konuşmasına şöyle devam etti; "Kültürümüzde fiziksel güvenliği inşa etmek için ilişkisel güvenliğe sığınılır, bu da koruyucu ve önleyici bir şeydir. Ancak depremin üzerinden geçen süre düşünüldüğünde hala bireyler bir araya geldiğinde deprem konuşmakta ve bu da travmayı tetiklemektedir. Normalleşmeyi sağlayacak olan konudan uzaklaşma görülmemektedir. Toplumsal travmalarda suçluluk daha çok oluşur ve bu duyguyla birlikte kişiler yaşadıklarını paylaşmak istemeyebilir. Keşkeleri çok olabilir. Bu suçluluk duygusuyla da anlatmadan baş etmek istiyorlar, ancak bu duygular anlatılmadan işlemlenemiyor. Böyle duyguları olan bireyler bir uzmandan destek alabilir ve bu konuyu işlemleyebilir. Bu tarz duygular travmanın eşlikçisi olur ve herkes bu duyguları farklı düzey ve yoğunlukta yaşar. Özellikle travma yaşantısında kişi için besleyici olan kaynaklar anlamını yitiriyor ve bir bağ kopukluğu yaşanıyor. Bu bağı yavaş yavaş yeniden inşa etmek gerekiyor. Birden olduğunda yeniden kaçma kaçınmaya dönebiliyor, haliyle baş etme adım adım yavaş yavaş olması gerekiyor."

"Kişiyi yatıştırmayı sağlayan en önemli nokta doğru nefes alma yöntemleridir"
Deprem sonrası yapılması gerekenlerle ilgili tavsiyelerde de bulunan Bahtiyar, "Eve giremeyen kişiler, yavaş yavaş örneğin 5'er dakika evinizde zaman geçirmeye çalışın, evinize güvenmiyorsanız evinizde kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir alan inşa edin. Fiziksel güvenlikten sonra ilişkisel güvenlik gelir. Bana yardım edecek kişiler var inancını destekleyen kaynaklarınıza başvurun. Beden travmatik etkileri kayıt altına alıyor. Bu nedenle bedeni takip etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Zihninizde bir travma varsa bedenle bağlantıyı keser ve bedeninizin ihtiyaçlarını arka plana atar bu da travmatik etkiyi artırır. Nefes beden ile çalışırken en önemli araçtır. Kişiyi yatıştırmayı sağlayan en önemli nokta doğru nefes alma yöntemleridir. Diyafram nefesi, gevşeme egzersizleri, güvenli yer eğersizleri kişinin kendini yatıştırma sistemini harekete geçirir ve travmayı zayıflatarak korkutuculuk etkisini azaltır" şeklinde konuştu.


Devlet Konservatuvarı Orkestrası'ndan müzik dolu gece

Vatandaşlar istedi, suşi kursunun hazırlıkları tamamlandı

Kuvayımilliye'nin tanınmayan kahramanı: Yahya Kaptan

Ecdat yadigarı fabrikanın asırlık tezgahlarında üretim sürüyor

Düzceliler hamsiye, mıhlamaya ve karalahanaya doyacak

Düzceliler unutulmaz bir gece yaşayacak

İstanbul Havalimanını süsleyen mermer, coğrafi işaret aldı

Tüm kahramanlar bu dükkanda

Kamp merkezi cazibe merkezi olacak

Şehir Tiyatrolarının oyunu İstanbul seyircisinden tam not

Kdz. Ereğli'nin doğal güzelli Tas Gölü

Şehitler diyarı Çanakkale’de gezilmesi gereken yerler

İstanbul'un popüler 48 mekanı

Bursa'da gezilmesi gereken yerler

İzmir'de mutlaka görmeniz gereken 30 yer

Uzak doğunun büyüleyici manzaraları

Kestane balının diyarı Zonguldak'tan manzara görüntüleri

Muğla'da görülmesi gereken yerler

Doğu Karadeniz’de görülmesi gereken 10 yer

Edirne’de görülmesi gereken yerler

Başkan Büyükkılıç: “Ücretsiz kurslarımız ile üniversite kazandılar”

Ürün çeşitleri miktarının tahminine yönelik önemli proje

The Gaca ve O Gaca takımları çalışmalarıyla TÜBİTAK Başkanını heyecanlandırdı

Akıllı ev sistemi kullanımı artacak

Satış sonrası iletişimin gücü

Futbolcuların çevikliği yapay zeka ile artırılacak

Bilim Merkezi'ne ziyaretçi akını

Bu dronu lise öğrencileri üretti

Deneyap atölyelerine yoğun ilgi

Bilgisayar programları küresel bir dil olarak algılanmalı

Dişleri temizlemenin en pratik yolu

Mide ve bağırsaktaki problemler beyni etkileyebilir 

Mastit, annelerin kabusu olmaya devam ediyor

Her 2 kişiden birinde karaciğer yağlanması var!

Ödem atıcı süper besinler

Mutluluğun formülü açıklandı

Dr. Yılmaz "Göz ihmale gelmez"

Bu merkez hayat kurtaracak

Covıd-19 pandemisinin Tüberküloz'da olumsuz etkisi devam etmekte

Gripten kurtulmak isteyen kış çayına akın etti

Hafıza güçlendiren doğaltaş

Doğaltaşlar şifalı mıdır?

Siniri yatıştıran doğaltaş

Bel ağrılarına şifa veren doğaltaş

Soğuk algınlığı hastalıklarından koruyan doğaltaş

Depresyondan kurtaran doğaltaş

Büyüden korunmak için kullanılan doğaltaş

Aile içi saygınlığı sağlayan doğaltaş

Sinir sistemini dengeleyen doğaltaş

Liderlik güdüsünü pekiştiren doğaltaş

Dişleri temizlemenin en pratik yolu

Pençe Kilit'ten acı haber: 1 şehit

Türkiye'den Avrupa ve Amerika’ya vize almak gittikçe zorlaşıyor

Mide ve bağırsaktaki problemler beyni etkileyebilir 

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde fikstür çekildi

Fikstür çekildi, TOFAŞ'ın rakipleri belli oldu

Merkez'den faizde 'sabit' karar!

Ormanın Kahramanları 306 yangına müdahale etti

Anadolu Efes'in yeni evi: Basketbol Gelişim Merkezi

Sümer Holding iki markasını özelleştiriyor

Tarımsal girdilerde artış sürüyor... Veteriner harcamaları revaçta

Bursa'da 'FAYDA'lı bir gün!

ANKA III gücüne güç kattı! İniş takımlarını havada kapattı!

Cevdet Yılmaz'dan ATMACA paylaşımı

Gökçin Aras vefatının ikinci yıl dönümünde anıldı

Malatya'da Esenlik Marketler'den emeklilere özel kampanya

Düzce Akçakoca'da denizde can pazarı: 1 ölü

Başkan Bozbey: “Bütüncül bir yaklaşımla depreme hazırlanmalı”

Salomon Cappadocia Ultra Trail’de geri sayım başladı

Sakarya Büyükşehir kampüse giden o yolu yeniledi

Hatay'da imzalar 15 Eylül'de atılacak... Projeye engel değilse yıkmayacağız!

Ayyar Hamza Çarşı Meydanında izleyiciyle buluştu

En iyi yelkencilerin başarısı ödüllerle taçlandırıldı

Bakan Işıkhan: OVP hedeflere uygun ilerliyor

Milli Güreşçim Enes Kamal, Dünya Şampiyonası’nda 

Muğla Büyükşehir orman yangınlarında tüm gücüyle sahada

Akse Mezarlığı’nda temizlik ve bakım çalışması

Diyarbakır'da elektrikte kaçak oranları ve kesinti süreleri düştü

Kocaeli İzmit'ten muhtarlara ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ çalıştayı

Gemlik'in 30 Ağustos Zafer Bayramı programı belli oldu

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.