• BIST 100

    9031,82%-2,18
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,46% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2945,19% 0,35
  • Ç. ALTIN

    4929,17% 0,00

Soğuk geliyor diye menfezleri kapatmak ölümcül olabilir

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan Çorum'da 1 kişinin öldüğü ve 33 yaralının olduğu doğalgaz patlamasını değerlendi

Güncel 6.11.2024 20:56:00 72 0
Soğuk geliyor diye menfezleri kapatmak ölümcül olabilir

İSTANBUL (İGFA) - İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, yanıcı bir gaz olan doğalgazın, havadaki oksijenle yaptığı konsantrasyon tutuşturucu kaynaklarla buluştuğunda bir patlama yaptığını hatırlatarak “Kazalardan ders çıkararak, birtakım önlemlerle bu kazaların tekrar olmamasını sağlamaya çalışmalıyız.” dedi. 

Doğalgaz sızıntısı durumunda alınması gereken tedbirlerin, yapılması gereken uygulamaların olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Doğalgaz kokusuz bir malzemedir. Kokulandırılır. Kokulandırmasının sebebi bir kaçak olduğunda, herhangi bir sızıntı olduğunda ya da ocak söndüğünde anlaşılması. Bazen çaydanlık taşar, ocak söner. İçeriye gaz yanmadan dolmaya başlar ve daha sonra belirli bir sınırı aştığında da bu patlamaya dönüşüyor. Doğalgaz için bu sınır yaklaşık olarak yüzde 5'tir. Dolayısıyla hacimce yüzde 5'i geçtiği anda patlayabilme özelliğine sahiptir ve bu patlama yıkıcıdır. Bu patlama binanın kolonlarına zarar verecek, binayı çökertecek bir büyüklükte olmaz. Ama duvarları yıkar, camları kırar.” diye konuştu.

EVLERDE ALARMLA UYARAN DEDEKTÖRLER KULLANILABİLİR

“Doğalgazın kullanıldığı yerde, mutfakta, kombi varsa kombinin olduğu yerde menfez olması zorunludur. Nedeni ise içerideki havayı seyreltmektir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, şöyle devam etti:

“Yapılan yanlış uygulamalardan bir tanesi; menfezler soğuk geliyor diye kapatılıyor. Böyle bir durumda da doğalgazın birikmesi engellenemiyor. İşyerlerinde dağıtım şirketleri tarafından zorunlu kılınan bir uygulama var. Dedektörler. Bu dedektörler olmazsa gaz açılmıyor ve dedektörler gaz kaçağını tespit ettiği anda otomatik olarak sayaçtan kesiyor. Evlerde dedektörler zorunlu değil. Ama bunlar çok pahalı malzemeler de değil. Bunların doğalgazı keseni değil ama en azından bir ses vererek alarm şeklinde olanlarını evlerde kullanabiliriz.”

LAMBAYI KAPATMAK DA PATLAMAYA NEDEN OLABİLİR!

Doğalgaz patlaması veya herhangi başka bir patlamadan sonra yangın çıkma olasılığının da olduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Yangınla mücadele edebilmek ve önlem için arabalarda kullanılan küçük yangın tüpleri evlerde de tutulabilir. Ya da bir yangın battaniyesi olabilir. Bu konularda da ihmalkâr davranılmamalı. Ama en büyük eksiklik, eğitim eksikliği… Bir doğalgaz sızıntısında, koku algılanınca ne yapabileceğimizi bilmiyoruz. Ocak sönüyor. Evdeki hanımefendi sönmüş diye tekrar yakmaya çalışıyor. Halbuki o gazın ne kadar biriktiğini bilmediği için biraz bekleyip, camı açıp içeriyi havalandırdıktan sonra tekrar ocağı yakmalı. Yoksa patlamayla karşılaşıyoruz. Ufacık bir kıvılcım, bir elektrik kontağı, lambayı açmak için düğmeye basmak bile, çıkacak bir kıvılcım bile tutuşturabilir. Lambalar açık, aman kapatayım patlamasın denilebilir. Halbuki kapatmak da patlatmaya yol açıyor.” şeklinde konuştu.

MENFEZLERİN AÇIK OLMASI ŞART!

Menfezlerin dışarıdan oksijeni sağlayarak, doğalgazın rahat yanmasına imkan verdiğini, ayrıca içeriye hava girişini sağladığı için kaçak durumunda da doğalgazın birikmesini geciktirdiğini de anlatan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, şöyle devam etti:

“Ama kış aylarında soğuk oluyor diye soğuğu kesmek için üzeri kapatılıyor. Böyle bir durumda bir kaçak olduğunda veya bir karbonmonoksit sızıntısı olduğunda belirli bir seviyeye yükselerek karbonmonoksitin zehirlenmelerine ve sonrasında patlamayla yol açabiliyor. O menfezin açılması şart! İkincisi de dedektörler. Gaz sızıntısını yakaladığı anda ses veriyor. Aynı bir yangın dedektörü gibi. Doğalgaz sızıntısı durumunda kokuyu da almışsak yapılması gereken işlemlerden bir tanesi o alanı havalandırmak. Onun için pencereyi açmak ve doğalgaz havadan hafif olduğu için, yukarıda tavanda birikeceği için süpürge tarzı bir şeyle veya bir havluyla yukarıdan cama doğru, dışarıya doğru onu tahliye etmeye çalışmak çok doğru bir davranış olur. Bunlar yapıldığı zaman zaten kazaların yüzde 80'inin, 90'ının önüne geçilmiş olur.”

CAM BALKONLARA DİKKAT!

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, doğalgaz belirli bir seviyeye çıktığı an alarm veren ve doğalgazı kesen dedektörlerin evlerde de kullanılması gerektiğine işaret ederek, “Ayrıca, doğalgaz kullanılan banyolarda, mutfaklarda hava çıkış menfezleri var. Bunları kesinlikle kapatmayalım. Eğer balkonu kapattıysak camla balkonun dışında da yine menfezler açalım, gelen doğalgaz dışarı gitsin. Bazı insanlar bu menfezleri soğuk geliyor diye kapatıyorlar. Bunlar da orada doğalgaz birikmesine sebep oluyor.” şeklinde sözlerine son verdi.


CEO’ların çoğu yapay zekâya yatırım planlıyor... Küresel CEO Öngörüleri'nden çarpıcı sonuçlar

Altınay Savunma Teknolojileri’nden 9 aylık bilanço... Yılın son çeyreğine güçlü girdi

İkinci el araçlarda uygun zaman... Fiyatlar en yüksek seviyeye ulaştı!

Gökyüzüne yapay zeka ile Türk imzası... İRADE ile havacılıkta yeni dönem

İkinci prototip şehitlerin isimleriyle 'Hür' semalarda

Sağlıkta iş bırakma eylemleri sürecek... Aile hekimlerinden geri adım yok!

Suda doğum süreci kısaltıyor!

'Merkez' tahminlerini güncelledi... TL'ye ilgi ve güven artıyor!

Sedef hastalığına 'balıklar' şifa oluyor

Bayhan’dan ‘Kasım’ sürprizi  

Darphane'den Türk Devletleri Teşkilatı'na hatıra para

Dil ve Konuşma Terapisti uyardı! Çocuklarda kekemeliğe dikkat!

İşte kabul edilen 9. Yargı Paketi'nin detayları... 17 farklı kanunda değişiklik var!

Soğuk geliyor diye menfezleri kapatmak ölümcül olabilir

Gayrimenkul halen güvenilir yatırım aracı

MEB 6 ilde 15 SMM ile 'mesleki ve teknik' kaliteyi arttırdı

Her dikkat dağınıklığı DEHB değildir

Stres ile başa çıkmanın yolları

Diş tedavileri artık travma oluşturmuyor

119 terör yandaşı hesaba erişim engeli!

Ekim ayı enflasyonu yüzde 2,88 arttı

'Manisa mesir macunu' Coğrafi işarete alındı

TBMM'de 9. Yargı Paketi mesaisine devam

Ekonomi Koordinasyonu para ve maliye politikalarını etkin şekilde sürdürüyor

Can Ozan'dan yepyeni şarkı “Acıtır Gibi Severek” yayınlandı

Aile Hekimleri üç gün iş bırakacak!

UİB'in ekim ayı ihracat verileri açıklandI

35 bin kişi organ bağışı bekliyor

Murat Ülker, "Hayatın İpuçları 6" ile okuyucularıyla yeniden buluşuyor

MEB'den eğitimde fırsat eşitliğine materyal desteği

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.